Janne Heinikangas
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
26.02.2021

Väkivalta ei ole harrastus!

Suojelukoiraharrastuksessa väkivallan kulttuuri on levinnyt laajalle. On tyrmistyttävää, kuinka julmasti eläimiä kohdellaan! Mielestäni väkivalta eläimiä kohtaan on aina tuomittavaa. Harrastus ei ole tekosyy väkivallalle!

Äskettäin Oikeutta Eläimille julkaisi järkyttävää materiaalia harrastuksen nimissä tapahtuvista koirien kaltoinkohtelusta. Harrastuksen piirissä väkivallan kulttuuri on levinnyt laajalle ja kuvatut laittomat koulutusmenetelmät ovat järkyttäviä! Kyseisillä videoilla ei kouluteta poliisikoiria tai muita viranomaiskoiria vaan kyseessä ovat harrastekoirat. Videoilla on nähtävissä kuinka koulutuksessa käytetään äärimmäisen epäeettisiä ja laittomia koulutusmenetelmiä. Koiria lyödään, potkitaan, alistetaan ja niitä riuhdotaan sekä revitään turkista. Koulutuksessa käytetään piikki- ja sähköpantoja ja eläimiä kuristetaan usein. Suojelu on harrastus, jossa koirille opetetaan muun muassa vartiointia, suojelua ja henkilön etsintää. Harrastajia on ainakin reilut 2 000.

Itse koirien omistajana olin sanaton ja surullinen! En voi käsittää, kuinka tällaista edes voi tapahtua ja tällaisia koulutusmenetelmiä on katsottu läpi sormien. Tällainen ei voi mitenkään tulla harrastepiireissä yllätyksenä! Kyseessä lienee vaiettu salaisuus ja hiljaisesti hyväksytty toimintatapa? YLEn julkaisemassa artikellissa vihjaistaankin, että kyseessä on harrastajien vuosia tietämä salaisuus.

Pitäviä todisteita ei ole ollut, eikä yksikään harrastaja ole aiemmin nostanut asiasta meteliä. Myös koira-alan liitot kiistivät väitteet. Väkivallan kulttuuri on levinnyt suojelukoiraharrastuksessa niin laajalle, että ainut tapa varmistua tilanteen paranemisesta on viheltää peli poikki hetkeksi. Suojeluharrastusta voidaan tehdä myös eläinystävällisesti, mutta harjoituksia järjestävät Saksanpaimenkoiraliitto ja Suomen palveluskoiraliitto eivät ole ottaneet asiaa vakavasti.

Eläinten kohtelu tulee olla eettistä, eikä mielestäni minkäänlainen väkivalta ole hyväksyttävää harrasteen nimissä.

Olenkin allekirjoittanut Oikeutta Eläimille sivulta löytyvän ”Harrastus ei ole tekosyy väkivallalle” – vetoomuksen. Allekirjoita sinäkin!

 

Lähteet:

YLE.fi

Oikeutta Eläimille

 

Takaisin etusivulle