Kuka? – Janne Heinikangas

Vuonna 1975 syntynyt tyyppi, jonka intohimona ovat kaikenlaiset vanhat tekniset härvelit radioista vanhoihin tietokoneisiin. Kaikenlainen tekniikka kiinnostaa ja keräilykohteita on laidasta laitaan.

Innostus tekniikkaan kumpuaa jo lapsuudesta ja nuoruudesta. Kun herkkää lapsuuttaan eläneelle Jannelle raahasi joulupukki lahjaksi ensimmäisen kotitietokoneeni Commodore 64:n se oli menoa. Teini-iässä tutustuin DX-Kuunteluun ja myöhemmin harrastus laajeni käsittämään monet eri harrastamisen osa-alueet, joten nykyään tituleeraan itseäni radioharrastajaksi. Innostun herkästi ja sen myötä kaikenlainen härvääminen mitä merkillisempien tekniikka-aktiiviteettien parissa on osa elämää.

Kun ruuhkavuodet tuli ohitettua alkoi DX-Kuuntelun rinnalla haikailu menneseen nuoruuteen. Meillä monella varmasti on jokin erityisen lämmin muisto omasta lapsuudesta ja nuoruudestaan. Sitä kaipaa niitä aikoja, kun elämä oli surutonta ja huoletonta. Kaikki uusi tekniikka oli ihmeellistä. Nyt kun eletään aikaa, jolloin lähes kaikki tieto on käden ulottuvilla ja olemme aina saatavilla ja digitaalisesti läsnä, tulee väistämättä ähky niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mieleen palaa ne ajat, kun tehokkain kotitietokone oli luokkaa Commodore 64. Matkapuhelimet olivat vain rikkaiden bisnismiesten työvälineitä ja internetistä ei oltu kuultukaan ja vaikka rakastan modernia tekniikkaa ja kaikki nämä nykyvempeleet ja mediat ovat helpottaneet elämää monella tapaa, terve eskapismi on mitä miellyttävin tapa relata ja fiilistellä sitä aikaa, joka ei enää palaa. On joskus mukavampaa hipaisun ja pyyhkäisyn sijaan kolauttaa, napsauttaa, painaa, vääntää ja säätää.

Vuosien varrella olen kotiini tuonut tuulahduksen menneistä ajoista. Kerännyt käyttölaitteiksi erilaisia teknisiä härveleitä menneiltä vuosilta. Niin radioita, pelikoneita, tietokoneita kuin muitakin oman lapsuuden ja nuoruuden esineistöä.

Minulle nämä keräilemäni laitteet eivät niinkään ole kokoelma vaan käyttölaitteita. Fiilistelyvempeleitä ja eskapismin apuvälineitä, joilla pääsen konkreettisesti muistelemaan menneitä. Käyttölaitteet ovat nimensämukaisesti tehty käytettäväksi. Jokaisen härvelin olen pyrkinyt huoltamaan entiseen loistoonsa, mutta en ole erityisesti lähtenyt palauttamaan niitä ulkoasullisesti alkuperäiseen asuunsa. Ajan hampaan purujäljet, patina ja kolhut saa näkyä!

Tälle sivustolle koostan esittelyjä tärkeimmistä ja rakkaimmista käyttölaitteistani. Samalla se on lukijalle katsaus vanhaan tekniikkaan. Kun avaan vaikkapa putkiradion tai laittan vanhan vahvistimen kautta 1980-luvun hitit soimaan C-kasetilta. Käynnistän Commodore 64:n ja pelaan erän Bubble Bobblea tai Eliteä, se jos mikä on tehokasta stressinhallintaa!

Geek lifestyle since 1981!

Janne internetin ihmeellisessä maailmassa. Siellä, täällä ja tuolla, sekä sosiaalisessa mediassa.

Nimimerkit: Allekirjoittanut tunnetaan netin syövereissä mm. nimimerkeillä fmatic (fmatic_, fmatix) lähinnä tietoteknisissä ja pelaamiseen liittyvissä yhteyksissä. Radioharrasteessa: JJH, OH6-201, 56FL201 ja 201. Sekä monelle taas sukunimen mukainen handler: heinikangas saattaa olla tutumpi.

Web: Sivustoja on tullut värkättyä jos jonkinlaisia. Ruoditaanpa tässä jonkinlaisessa järjestyksessä tekeleitä. DX-Kuuntelun ja muuhunkin radioharrastamiseen keskittyviä sivustoja ja blogeja ovat: FMDX.tk – sivusto, jossa pääpaino on FM-DX-kuuntelussa. Yhteinen projekti harrastekaverin kanssa.

Sisä-Suomen Radioaktiiviset. Aikoinaan ry. joka myöhemmin toiminnan hiipuessa luopui ry. statuksesta, mutta toiminta on jatkunut vapaamuotoisena rekisteröimättömänä yhdistyksenä. Tämän ympärille on muotoutunut pieni aktiivinen yhteisö, jolla on oma aktiivinen WhatsApp-kanava.

Itseni kehumiseen ja radioharrastamisen henkilökohtaiseksi temmellyskentäksi rakentelin DXing.world blogin, joka on lähinnä oman harrastamisen ja QSL-ker(j)äämisen keidas.

Muuta mainittavaa: Lapsuuden ja nuoruuden rakkaudelle; Commodore 64:lle oma pyhitetty nurkkauksensa internetissä on com64.net, jota valitettavaati nykyään harvakseltaan päivitän, mutta siellä se on odottamassa aikaa, kun taas innostun jotain aiheesta kirjoittelemaan.

Näiden lisäksi on käynnissä, meneillään ja vaiheessa mitä merkillisimpiä tekeleitä. Ylläpidän mm. oman ammattiyhdistyksen nettisivua. Kotona on myös oma internetiin näkyvä musiikkipalvelin, sillä vaikka ne vanhat formaatit ansaitsee useinkin jakamattoman huomioni, niin digitaalinen musakokoelma on se kaiken musadiggailun kulmakivi. Pirtistä löytyy myös useampi Raspberry Pi ja muita minikoneita jotka olen valjastanut niin etäohjattavia SDR-radioita kuin ADS-B lentodataa vahtaaviin ja välittäviin palveluihin, sekä muihin sekalaisin kokeiluihin, testailuihin ja värkkäämiseen.

Some:

x: Missä X? No en tiedä! Mulle tää on aina ja iänkaiken Twitter. Amen! Tosin ei oo äksä niin kuin ennen. Joskus 2011, suomitwitterin alkuaikoina olin todella aktiivinen. Kun alustalle alkoi löytämään tiensä Pekka Peruskäyttäjät, lähti menokin muuttumaan paikoitellen vallattomaksi ja tämäkin palvelu on jäänyt vähemmälle käytölle, Toki öyhöttäjien pelikentälle löytyy yhä useampi tunnus. Lähinnä jaottelin tilit eri harrastuksiin liittyen. Äksä tunnuksia ovat, @heinikangas @fmatic_ @jannedx @FMDXtk ja @radioaktiiviset

Instagram: @heinikangas@vintageromppeet

Mastodon: Jokaisen X ahdistuneen loppusijoituspaikka on Mastodon. Sieltä allekirjoittaneen tavoittaa: @heinikangas@mastodontti.fi – @fmatic@oldbytes.net ja @jannedx@mastodon.radio

Varmaankin näiden lisäksi vielä tuhannessa ja yhdessä muussakin paikassa, pavelussa ja sivustolla notkun, että jos jossain törmäät niin huikkase moi!