Janne Heinikangas
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
23.02.2021

Toimiva kunta, omat palvelut

Toimiva kunta huolehtii työntekijöistään ja tuottaa itse omat palvelunsa, jotka ovat tasavertaisesti kaikkien saatavilla.

Asukkaistaan huolehtiva kunta hoitaa palvelut itse. Julkinen sektori pystyy toteuttamaan toimintoja joustavasti ja hyödyntämään eri toimijoiden yhteistyötä koko palveluketjussa. Hyvinvoiva kunta huolehtii myös työntekijöistään. Kun työntekijät voivat hyvin kunta säästää rahaa. Asia, joka monelta saattaa unohtua, on se että myös kunnan työntekijät ovat kunnan asukkaita. Veronmaksajia ja potentiaalisia äänestäjiä.

Julkista sektoria uhkaa paheneva työvoimapula. Uusien ammattilaisten kouluttaminen ei yksin ratkaise ongelmaa, koska Suomeen syntyy yhä vähemmän lapsia.

Työvoimapula selätetään, kun julkisten palveluiden ammattilaiset voivat töissä hyvin. Mitä paremmin työpaikalla voidaan, sitä pidempään työntekijät jaksavat tehdä töitä.

Jo tänä päivänä kunnat maksavat kaksi miljardia euroa työkyvyttömyydestä koituvia kuluja. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kunta-alalla on kääntynyt nousuun vuosien laskusuunnan jälkeen. Mielenterveyden häiriöiden, erityisesti masennuksen ja toistuvan masennuksen osuus työkyvyttömyyden syinä on kasvanut.

Tulevalla valtuustokaudella kunnissa pitää ottaa tavoitteeksi työhyvinvoinnin parantaminen. Se onnistuu, kun johtaminen on kunnossa ja henkilökunnan ammattitaito pidetään ajan tasalla.

 

Takaisin etusivulle